USEIN KYSYTTYÄ

Yhdistyksen toiminnanjohtaja Harri Tuhkasaari vastaa tässä usein esitettyihin kysymyksiin:

Onko DGH vanhainkoti?
DGH ei ole vanhainkoti vaan asuminen DGH:ssa on itsenäistä ja omatoimista 1-, 2- tai 3 huoneen asunnossa. Toiminnanjohtaja ja kotiavustaja auttavat eläkeläisiä arjen pienissä asioissa, mutta pääperiaate on, että eläkeläisen tulee pärjätä omatoimisesti tai hankkimansa avun turvin. Yhdistyksen yli 115 vuotta vanhassa nimessä Vanhain Koti Tampereella ry ”Vanhain Koti” kirjoitetaan kahtena sanana. Sanat voisi korvata yhtä hyvin esim. sanoilla ”Senioritalo”, ” Eläkeläisten Koti”, ”Senioriasuntoja” tai vastaavalla sanonnalla.

Miksi puhutaan De Gamlas Hemistä ja DGH:sta?
Kun yhdistys perustettiin 1898, perustajat olivat ruotsinkielisiä ja De Gamlas Hem -nimi juontaa niiltä ajoilta. Nykyään ei ole minkäänlaisia kielirajoja. Asukkaista n. 3/4 on äidinkieleltään suomenkielisiä ja n. 1/4 ruotsinkielisiä (v. 2013).

Onko asuntojono pitkä?
Tulijoita on kaiken aikaa, joten kannattaa ilmoittautua jonoon hyvissä ajoin ennen suunniteltua muuttoa DGH:hon. Kun DGH tarjoaa jonossa olevalle vapautuneen asunnon, sitä ei sillä hetkellä tarvitse ottaa vastaan, jonotuspaikka säilyy samana myöhempää asuntotarvetta silmällä pitäen.

Voinko pitää nykyisen omistusasuntoni jos muutan asumaan DGH:hon?
Kyllä, DGH:ssa ei ole tulo- tai varallisuusrajoja vaan jokainen maksaa pelkästään neliömetrivuokran asunnostaan. Edellytämme kuitenkin että asunto DGH:ssa on eläkeläisen pääasunto eli koti. Moni on laittanut omistusasuntonsa vuokralle tai myynyt sen muuttaessaan DGH:hon. Jos eläkeläisellä on esim. kesämökki, sen voi luonnollisesti pitää kuten ennenkin – sehän ei ole pääasunto.

Saako matkustaa esim. ulkomaille?
DGH ei puutu eläkeläisen elämään millään tavalla, kukin voi matkustaa niin paljon kuin haluaa. Meillä on ollut asukkaita, jotka ovat oleskelleet talvella useamman kuukauden Espanjassa. Luonnollisesti tällöin maksetaan DGH-asunnosta normaali kuukausivuokra. Ainoa vaatimus on, että asunto DGH:ssa on eläkeläisen varsinainen pääasunto.

Voiko pariskunta asua DGH:ssa?
DGH:ssa asuu myös pariskuntia. Heitä eivät koske aamuilmoittautumisrutiinit, koska he huolehtivat toisistaan.

Kuinka kauan DGH:ssa saa asua?
Tutkimusten mukaan ikäihmisten unelmana on koti, jossa voi asua mahdollisimman pitkään itsenäisesti ja turvallisesti. DGH:ssa voi asua niin kauan kun pärjää omatoimisesti tai hankkimansa ulkopuolisen avun turvin. DGH:lla ei ole sairaanhoitoresursseja, mutta se auttaa tarvittavan avun löytämisessä.

Onko järjestettyihin ohjelmiin pakko osallistua?
Jokaisella säilyy oma rauha ja yksityisyys – asuntosi on linnasi. Kukin elää omilla ehdoillaan, eikä järjestettyihin yhteisin tilaisuuksiin ole mikään pakko osallistua. Yhteistä ohjelmaa on sopivasti – ei liian paljon eikä liian vähän. Useimmat DGH:ssa asuvat eläkeläiset arvostavat yhteisön suomaa tukea ja naapurien seuraa.

Onko DGH:ssa ruokailumahdollisuus?
DGH:ssa ei ole kahvilaa tai ravintolaa. Kukin laittaa oman ruokansa tai hankkii sen muualta, koska asuminen on itsenäistä ja omatoimista. Hyviä ruokailupaikkoja on lähistöllä, ja aterian voi myös tilata kotiin tuotavaksi.

Onko DGH laitosmainen?
Tavoitteena on että DGH:sta ei koskaan tule byrokraattista ja laitosmaista. Yhdistys on poliittisesti ja uskonnollisesti riippumaton eikä saa toimintakuluihinsa julkista tukea, joka rajaisi toimintamahdollisuuksia. Moni asukas on vuosien varrella kehunut DGH:n toimintatapaa ja sanonut että ”asuminen DGH:ssa on kun olisi saanut lottovoiton”.